Isporuka i povraćaj

PRAVILNIK O POLITICI ISPORUKE

Nakon kompletiranja porudžbine na Vašu e-mail adresu će stići potvrda sa detaljima o porudžbini i detaljima isporuke.

NA TERITORIJI CRNE GORE

Porudžbine Vam na teritoriji Crne Gore dostavljamo kurirskom službom ili putem PostExpressa Pošte Crne Gore. U sve gradove Crne Gore porudžbinu dostavljamo prvog sljedećeg radnog dana nakon dana porudžbine. U ruralna, vangradska područja na sjeveru zemlje porudžbine se dostavljaju tri puta sedmično. Hitna isporuka u toku istog radnog dana moguća je na zahtjev i uz dodatno terifiranje. Do odstupanja i produženja roka za isporuku može doći ukoliko primalac nije na adresi kod prvog pokušaja isporuke, kao i uslijed loših vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih situacija u transportu na koje prevoznik ili trgovac nije mogao da utiče.

Porudžbine poslate preko Pošte CG moguće je pratiti na sajtu Pošte pomoću koda koji ćemo Vam dostaviti. U slučaju da Vašu porudžbinu dostavlja kurirska služba, biće nam potreban Vaš broj telefona, a Vama će biti dostupan broj telefona kurira koji je preuzeo pošiljku. U skladu sa Politikom privatnosti Vaše lične podatke koristimo isljučivo da bismo Vam isporučili porudžbinu. Registrovani korisnici u svakom trenutku imaju mogućnost da zatraže brisanje svojih ličnih podataka sa našeg servera.

Cijena isporuke robe na adresu kupca naznačena je na računu uz svaku porudžbinu. Isporuka može biti besplatna dok traje akcija besplatne isporuke za naznačeni iznos kupovine, odnosno kada je to naznačeno na sajtu. Trošak pakovanja uračunat je u troškove isporuke i ne naplaćuje se posebno.

VAŽNO: za porudžbine preko 5 kg poštarina se uvećava, nakon zaključene porudžbine poslaćemo Vam mejl da Vas obavijestimo koliko košta dodatna poštarina.

ISPORUKA U INOSTRANSTVO

Pošiljke van teritorije Crne Gore šaljemo putem Pošte Crne Gore (PostPak, EMS pošiljka ili kao paket u međunarodnom saobraćaju) ili DHL-om. Cijena slanja pošiljki u inostranstvo naznačena je na računu uz svaku porudžbinu i zavisi od težine porudžbine i roka dostave. Trudićemo se da za Vas izaberemo najpovoljniju uslugu pošiljke vodeći računa o pouzdanosti i što kraćem vremenu isporuke. Sve knjige pakujemo u zaštićenu ambalažu, kako bi Vam stigle u stanju u kakvom smo Vam ih i poslali. Trošak pakovanja uračunat je u cijenu isporuke i ne naplaćuje se dodatno.

Očekivano vrijeme isporuke DHL-om je 1 do 2 radna dana za evropski prostor, dok za ostatak svijeta isporuka DHL-om traje od 2 do 3 radna dana. Za precizne informacije preporučujemo da posjetite sajt www.dhl.com ili kontaktirate DHL lokalnu poslovnicu. Očekivano vrijeme isporuke Pošte Crne Gore je 3 do 7 radnih dana za evropski prostor, dok za ostatak svijeta isporuka poštom traje 7 do 15 dana. Za precizne informacije preporučujemo da posjetite sajt https://postacg.me/. Porudžbine je pratiti na sajtu DHL-a odnosno Pošte CG pomoću koda koji ćemo Vam dostaviti. U skladu sa Politikom privatnosti Vaše lične podatke koristimo isljučivo da bismo Vam isporučili porudžbinu. Registrovani korisnici u svakom trenutku imaju mogućnost da zatraže brisanje svojih ličnih podataka sa našeg servera.

Priprema porudžbine za slanje u inostranstvo traje od 1 do 4 radna dana. Rok dostave važi od trenutka slanja.

VAŽNO: za porudžbine koje sadrže više do 3 knjige i teže preko 2 kg poštarina se uvećava, nakon zaključene porudžbine poslaćemo Vam mejl da Vas obavijestimo koliko košta dodatna poštarina i na koji način je moguće platiti. 

VAŽNO: molimo Vas da imate u vidu da carina Vaše zamlje može tražiti da platite dodatne troškove uvoza robe koju sadrži pošiljka. Savjetujemo Vam da se o tome konsultujete sa carinskim organima u Vašoj zemlji.

NEISPORUČENE POŠILJKE

Ako kupac iz bilo kog razloga odbije da preuzme porudžbinu, Platforma knjiga d.o.o. zadržava pravo da kupcu naplati ukupni trošak dostave i povratne pošiljke bez obaveze ponovljenog slanja. Ukoliko je plaćanje izvšeno karticom ili uplatnicom, kupcu će na karticu ili račun koji dostavi e-mailom biti izvršen povraćaj novca umanjen za troškove dostave i povratne pošiljke.

 

PRAVILNIK O POLITICI POVRAĆAJA

ZAMJENA ARTIKLA

PROCEDURA ZAMJENE ARTIKLA

Ukoliko ste nakon prijema artikla ustanovili da želite da ga zamijenite za drugi artikal iste ili veće cjenovne kategorije, molimo Vas da nam pošaljite e-mail na adresu kontakt[at]platformaknjiga.me ili nas kontaktirate pozivanjem broja telefona +382 67816874. Neophodno je da nam prilikom poziva ili u mejlu saopštite ili navedete broj računa/ otpremnice i oznaku artikla (naziv, ISSB, ISBN i slično), kao i artikal za koji želite da zamijenite prethodno kupljeni.

Nakon što provjerimo da li možemo da izađemo u susret Vašem zahtjevu, odnosno da li imamo željeni artikal, telefonom ili mejlom dobijate instrukcije i objašnjenja procesa zamjene artikla za drugi.

Prilikom povraćaja robe potrošač je obavezan da robu vrati u ispravnom i nekorišćenom stanju.

Po prijemu proizvoda, utvrdićemo da li je proizvod ispravan i neoštećen. Ukoliko se utvrdi da je proizvod oštećen krivicom potrošača, moraćemo da odbijemo zahtjev potrošača za zamjenom i da proizvod vratimo potrošaču o njegovom trošku.

Poručeni artikal, bez prethodnog kontakta i dogovora sa operaterima u online prodavnici, kako je gore navedeno, ne možete samoinicijativno mijenjati dolaskom na poštansku adresu prodavnice.

Poručeni artikal nije moguće mijenjati ukoliko je korišćen na bilo koji način.

 

ROK ZA ZAMJENU

Proceduru za zamjenu artikla potrošač može da pokrene najkasnije u roku od 15 dana od prijema proizvoda. Rok za zamjenu artikla je 15 dana od trenutka podnošenja zahtjeva od strane potrošača, a nakon prijema proizvoda. Potvrdom porudžbine, klikom na dugme POTVRDI, saglasni ste sa uslovima zamjene artikla za drugi.

 

TROŠKOVI ISPORUKE U SLUČAJU ZAMJENE

Potrošač snosi troškove poštarine za zamjenu robe u skladu sa cjenovnicima poštanske ili kurirske službe koji su na snazi u datom trenutku, osim u slučajevima kada potrošač dobije nesaobrazan tj. oštećen ili pogrešan artikal.

 

 POVRAĆAJ ROBE I POVRAĆAJ SREDSTAVA

POVRAĆAJ KUPLJENOG ARTIKLA

Ukoliko ste primili pošiljku i iz bilo kog razloga želite da odustanete od zaključenja ugovora, za artikle naručene putem online prodavnice www.platformaknjiga.me, dajemo Vam mogućnost da to pravo iskoristite u roku od 14 (četrnaest) dana, kako je to regulisano Zakonom o zaštiti potrošača.

Ako ste naručili više artikala, rok za jednostrani raskid ugovora se računa od momenta prijema svakog artikla zasebno. U slučaju jednostranog raskida ugovora imate pravo da naručeni artikal zamijenite za drugi ili da Vam novac bude vraćen.

Istekom roka od 14 (četrnaest) dana od datuma prijema pošiljke, potrošač gubi pravo na jednostrani raskid ugovora.

Da biste ostvarili pravo na vraćanje kupljenog proizvoda, vraćena roba ne smije biti oštećena ili pohabana, ne smije biti korišćena ni na koji način. Potrošač ima pravo da artikal vrati, ali ukoliko je artikal upotrebljavan, tj. upotreba artikla je prevazišla radnje neophodne da bi se ustanovila priroda i karakteristike proizvoda, smatraće se da je isključivo potrošač odgovoran za umanjenu vrijednost robe. Roba koja se vraća mora biti vraćena u originalnoj ambalaži, uz priloženu fakturu i popunjen obrazac za jednostrani raskid ugovora.

Obrazac za jednostrani raskid ugovora i ostvarivanje prava na zamjenu možete preuzeti ovdje.

Izjava o jednostranom raskidu ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu. U slučaju jednostranog raskida ugovora i zamjene artikla potrošač snosi direktne troškove povraćaja robe i troškove dostave novog artikla.

Potrošač je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje nastane u rukovanju robom, osim umanjenja vrijednosti potrebnog za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe. Kupac će biti obaviješten putem e-maila da je Platforma knjiga d.o.o. primilo zahtjev za jednostrani raskid ugovora.

Ukoliko ste se odlučili da izvršite zamjenu ili da odustanete od kupovine, potrebno je da nas obavijestite pozivom na broj 067816874 ili nam pošaljite email na adresu kontakt[at]platformaknjiga.me kako biste dobili potrebne instrukcije u vezi sa zamjenom ili povraćajem sredstava.

Nakon što dobijete potrebne instrukcije kupljeni proizvod zajedno sa potrebnom dokumentacijom možete poslati putem kurirske službe koju sami odaberete, na adresu Platforma knjiga d.o.o, Geteova 3, 81000 Podgorica, ukoliko je u instrukcijama tako navedeno. Ili ćemo mi, ako je u instrukcijama tako navedeno, obavijestiti kurirsku službu o preuzimanju. Artikal koji ste naručili putem onlajn prodavnice ne možete bez prethodnog kontakta i dogovora sa nama, samoinicijativno mijenjati ili zahtijevati novac u objektu na poštanskoj adresi Platforma knjiga d.o.o. ili samoinicijativno slati na adresu koja je navedena na dostavnici. Ukoliko želite da zamijenite artikal naručen putem internet prodavnice www.platformaknjiga.me, zamjenski artikal će Vam biti poslat u roku od 5 (pet) dana od datuma prijema vraćene robe od strane Platforma knjiga d.o.o. ili će Vam biti vraćena sredstva. Povraćaj sredstva kupcu koji je plaćanje izvršio platnom karticom, izvršiće se na račun sa kojeg je Platforma knjiga d.o.o. primilo uplatu. Uplaćena sredstva će se uputiti na vraćanje najkasnije u roku od 14 (četrnaest) dana od datuma prijema vraćene robe od strane Platforma knjiga d.o.o, a konačan rok u kome će sredstva biti vraćena kupcu zavisi isključivo od politike banke preko koje je transakcija izvršena. U slučaju povraćaja sredstava Platforma knjiga d.o.o. vrši povraćaj sredstava u iznosu plaćene cijene naručenog artikla, dok troškove dostave snosi kupac, pa Platforma knjiga d.o.o. ne vrši povraćaj sredstava na ime troškova dostave.

Bezrezervno nastojimo da dostava bude bez propusta, ali ukoliko se slučajno desi da po prijemu pošiljke ustanovite da isporučena roba ne odgovara poručenoj ili da podaci na računu nijesu odgovarajući, molimo Vas da nam najkasnije u roku od 24h od trenutka prijema pošiljke pošaljete e-mail sa svojim podacima (ime, prezime, telefon) na e-mail adresu kontakt[at]platformaknjiga.me i opišete nastalu situaciju ili nas pozovete telefonom na broj 067816874. U najkraćem roku ćemo Vas obavijestiti o daljem postupanju.

Fotografije artikala koje su objavljene na internet prodavnici www.platformaknjiga.me date su simbolično i u odnosu na njih postoji mogućnost razlike između stvarnog proizvoda i fotografije (npr. odstupanje u nijansi boje) koje neće uticati na specifikaciju samog proizvoda.

 

PRIGOVORI – REKLAMACIJE

Platforma knjiga d.o.o. pridržava se politike zaštite potrošača. Kao naš potrošač imate pravo da u roku od 14 dana od dana prijema narudžbe vratite kupljeno iz bilo kojeg razloga. Poručenu robu možete vratiti poštom ili kuriskom službom kako je opisano u Pravilniku o postupku i načinu prigovora (vidi dolje niže).

Ukoliko se na kupljenom proizvodu pojave neusaglašenosti u smislu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, molimo Vas pozovite nas telefonom na broj +382 67 816874, ili pošaljete e-mail sa svojim

podacima (ime, prezime, telefon) na adresu kontakt[at]platformaknjiga.me i opišete kakav problem imate.

Ako ste primili pošiljku i nakon otvaranja ustanovili da isporučena roba ne odgovara naručenoj ili podaci na računu nisu odgovarajući, molimo Vas da nas, najkasnije u roku od 24h od trenutka prijema pošiljke, pozovite telefonom na broj +382 67 816874, ili pošaljete e-mail sa svojim podacima (ime, prezime, telefon) na adresu kontakt[at]platformaknjiga.me i opišete kakav problem imate. U najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije pisanim putem ili elektronskim, odgovorićemo na izjavljenu reklamaciju i obavijestićemo Vas o daljem postupanju.

Odluku o prigovoru na saobraznost donosi komisija zadužena za rješavanje svih prigovora na nivou Platforma knjiga d.o.o. Podgorica.

Rokovi za prigovor su u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača CG – Član 26. (Službeni list Crne Gore, broj 2/2014).

Troškove vraćanja artikla snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije artikal nesaobrazan ugovoru, tj. oštećen ili pogrešan artikal.

 

 

PRAVILNIK O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA PRIGOVORA – REKLAMACIJA PUTEM SAJTA

Član 1

Ovim pravilnikom trgovac uređuje način, uslove i postupak rješavanja prigovora (reklamacije) potrošača zbog nesaobraznosti robe putem sajta www.platformknjiga.me i ovlašćenja, obaveze i odgovornosti trgovca u pogledu ostvarivanja prava potrošača na prigovor.

Član 2

Potrošač, u smislu ovog pravilnika, jeste svaki građanin koji putem interneta na sajtu www.platformaknjiga.me kupuje proizvode za lične i porodične potrebe.

Član 3

Trgovac je odgovoran za nesaobraznost robe u ugovoru u roku od dvije godine od dana prelaska rizika na potrošača.

Član 4

Prigovor – reklamacija podnosi se na papiru ili nekom drugom, potrošaču dostupnom, trajnom mediju, slanjem na sljedeću adresu: Platforma knjiga d.o.o, Geteova 3, 81000 Podgorica.

Član 5

Prilikom podnošenja ZAHTJEVA ZA PRIGOVOR – REKLAMACIJU potrošač je dužan da:

  • reklamirani artikal dostavi zajedno sa fakturom, fiskalnim računom ili drugim dokazom o kupovini,
  • dostavi popunjen reklamacioni obrazac koji je moguće preuzeti ovdje,
  • u reklamacionom obrascu navede razloge reklamacije i ponudi mogućnost za njeno rješavanje, ukoliko bude uvažena.

Član 6

Ako isporučena roba nije saobrazna ugovoru, potrošač ima pravo da zahtijeva od trgovca da se nesaobraznost otkloni bez naknade, opravkom ili zamjenom, odnosno da zahtijeva odgovarajuće umanjenje cijene ili da raskine ugovor uz povraćaj plaćenog iznosa.

Član 7

Osnovanost zahtjeva za reklamaciju utvrđuje nadležna komisija. Odgovor na izjavljenu reklamaciju potrošaču će biti poslat u roku od 8 (osam) dana od dana njenog prijema.

Član 8

U slučaju osnovanosti prigovora i njegovog prihvatanja od strane trgovca, potrošač ima pravo po sopstvenom izboru na:

  • zamjenu kupljenog proizvoda sa nedostatkom za nov ispravan proizvod ili otklanjanje nedostatka na proizvodu
  • vraćanje iznosa cijene plaćene prema priloženoj fakturi ili fiskalnom računu, u slučaju kada otklanjanje nesaobraznosti nije moguće ili ako predstavlja nesrazmjerno opterećenje za trgovca.

Povraćaj novca potrošaču koji nema otvoren tekući račun izvršiće se po kurirskoj službi u roku od 7 dana od dana prijema povraćaja pošiljke.

Član 9

Trgovac snosi troškove neophodne da se nesaobrazna roba saobrazi ugovoru (troškovi rada, materijala, preuzimanja i isporuke) ili zamijeni.

Član 10

Potrošač ne može da raskine ugovor ako je nesaobraznost robe neznatna.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.